Associació Catalana per la Telemàtica Educativa

  • ACTE - Facebook
  • ACTE - Twitter
Dimarts 23 de Juliol del 2024

osep Ferrer Llop (Barcelona, 1941) és enginyer industrial i catedràtic de matemàtica aplicada de la UPC, universitat de la qual va ser rector entre els anys 2002 i 2006. Un rector atípic, val a dir, donada la seva llarga trajectòria psuquera i sindicalista. Més recentment, Ferrer ha estat l’impulsor de la 1ª Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, que va tenir lloc fa un any, i el proper 17 d’abril es presenta en un acte a l’Aula Magna de la UB l’Associació Col·lectiu Laude, formada per antics rectors de les universitats catalanes, amb Ferrer a la presidència. Una associació que, segons explica, neix per defensar el compromís social de la universitat i potser també per dir coses que potser els rectors en exercici no poden dir. Cada any plantejaran un tema de debat, i el primer serà la necessitat de redefinir la relació entre universitat i formació professional.

Permeti’m que no sigui gaire original i comenci preguntant pel finançament. Com ho tenim?

Hi ha molts estudis essencialment sobre dues coses: el percentatge del PIB que es destina a universitats i recerca, i quina part és aportació pública i quina part privada, on entren les taxes i els convenis amb les empreses. L’aspecte positiu dels convenis seria que estimulen la relació de la universitat amb el sector productiu, però també hi ha un aspecte negatiu, i és que s’ha d’evitar que la universitat quedi condicionada per aquesta col·laboració, és a dir, que la universitat desatengui la part de recerca de transferència que no generi ingressos via convenis, bé perquè sigui investigació bàsica o bé perquè impliqui sectors amb poc poder adquisitiu, per exemple perquè són sectors de l’economia social. Caure en això seria caure en la mercantilització de la universitat.

Descobriu-ne més fent clic aquí

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la base de les dades de navegació dels visitants. Si continues navegant entenem que acceptes el seu ús i, en cas de no acceptar la seva instal·lació, hauràs de visitar l'apartat de Política de Cookies , on trobaràs la forma d'eliminar-les o rebutjar-les. ACEPTAR
Aviso de cookies