En tot el procés de matriculació hi han una sèrie d’òrgans que hi intervenen en algun moment, el primer de tots ells són les anomenades taules mixtes, que són una sèrie de reunions que es realitzen entre els ajuntaments i els serveis territorials del Departament d’Ensenyament respectius durant els mesos d’octubre a febrer, en les quals es defineix i programa l’oferta amb la qual es realitzarà el procés de matrícula.
En aquestes taules “s’acorda” la planificació de cada població. El funcionament és el següent: Ensenyament elabora els criteris per a la programació de l’oferta, després cada servei territorial elabora una proposta d’oferta de grups que es discuteix a les taules mixtes de planificació juntament amb els ajuntaments. Si hi ha acord el pas següent és emetre una resolució d’oferta inicial un cop realitzat, s’informa a les adreces i, finalment, s’informa a la ciutadania.
Les taules mixtes, bàsicament, són una sèrie de reunions en què s’informa els ajuntaments de l’oferta final que tindran. No acostuma a haver-hi negociació, ja que més aviat són una imposició. Els ajuntaments no solen tenir força per poder negociar degut a què a aquestes taules mixtes no assisteixen les famílies perquè les direccions dels centres fa temps que no s’enfronten a Ensenyament, són corretja de transmissió burocràtica i han deixat de tenir una mirada adreçada al poble per prioritzar la seva escola, amb la qual cosa han entrat en el joc de l’oferta-demanda.
Descobriu-ne més aquí