L’educació comunitària és la força col·lectiva, el motor de canvi que permet assolir objectius socioeducatius. Les expressions artístiques esdevenen el recurs creatiu que pot acompanyar l’educació comunitària. La política esdevé el paraigües que sustenta, facilita i permet el desplegament de l’educació comunitària i les expressions artístiques.
Aquestes definicions són subjectives i les connotacions que se’n deriven estan relacionades amb la meva posició en la realitat social i estan enunciades des de les meves opressions i des dels meus privilegis. Això significa que els individus podem concebre i practicar de manera diferent l’educació comunitària, les expressions artístiques i la política? Això significa que les finalitats associades a cada concepte poden variar? De ben segur que sí. I això ho podem exemplificar amb certs interessos individuals que com a éssers socials inevitablement esdevenen col·lectius, interessos per una banda, per mantenir l’estatus quo i per altra banda, per desmuntar-lo.
Hi ha qui utilitza l’educació per la transformació i n’hi ha qui l’utilitza per la reproducció social. Hi ha qui fa ús de les expressions artístiques per l’emancipació popular i qui l’utilitza pel propi consum. Hi ha qui entén i practica la política com a forma d’alliberament i qui l’entén i la practica com a forma d’opressió. I després, hi ha qui no col·lectivitza interessos tot i que siguin comuns, qui no té la intencionalitat ni de mantenir l’estatus quo ni desmuntar-lo, qui sense saber-ho o sense voler-ho esdevé també subjecte polític perquè mai podem esdevenir merament objectes ja que tant la nostra inacció i normativitat, com la nostra acció i subversió són fets que protagonitzem i desencadenen conseqüències tangibles. Podem ser la revolta o podem ser les nostres pròpies dictadores.
Llegiu-ne més aquí