“Per descomptat que els odiàvem. El pla per matar-los estava previst i acabat. L’odi estava profundament arrelat, de manera que qualsevol que veia un tutsi, el matava”. Lauren Renzaho tenia cinquanta anys quan el 1994 va participar en el genocidi de Ruanda i no va dubtar a explicar al fotoperiodista Nick Danziger, del programa BBC Panorama, els motius que el van moure a assassinar els seus compatriotes. Així ho recull el llibre La naturalesa de l’odi (2010), dels psicòlegs Robert J. i Karin Sternberg.
L’ètnia, la política, el territori, la religió i fins i tot la feina i l’amor poden activar aquest sentiment tan fosc que deixa la seva empremta al cervell. Una investigació de Semir Zeki i John Paul Romaya, dirigida pel University College de Londres i publicada a la revista PLoS ONE, va revelar que, quan odiem algú, en la nostra ment s’activa un circuit que no es registra en d’altres sentiments com la por o l’amor.
Els científics van mostrar a 17 voluntaris fotografies de persones que asseguraven detestar i van mesurar la seva activitat cerebral amb imatges de ressonància magnètica. També els van ensenyar fotos d’individus neutrals, per comparar-ne els resultats.
Decobriu-ne més fent clic aquí