Associació Catalana per la Telemàtica Educativa

  • ACTE - Facebook
  • ACTE - Twitter
Dimarts 22 de Octubre del 2024

Ponents  Mireia Roca  i Joaquim Fonoll
Dia Dijous 3 d’octubre 2024 a les 18 hores
Millorar la comprensió lectora és un dels grans reptes que tenim els docents per a aquest curs. Malgrat els anys de formació, pràctica i d’experiència a l’aula, cal actualitzar-nos pel que fa a materials, estratègies i metodologies .

Ja fa més de 30 anys que l’Ana Teberosky va revolucionar l’esenyament de l’escriptura dels més petits introduint la lletra de pal i que Emilia Ferreiro , ens advertia que llegir i escriure no era el mateix ara que fa 10, 20 o 50 anys. (“Leer y escribir en un mundo cambiante”)

Segons l’OCDE (“Marco teórico de lectura PISA 2018”), les tecnologies han transformat la manera en què la gent llegeix i intercanvia informació i això els ha portat a revisar i modificar el marc conceptual de PISA.

La comprensió lectora és molt més que desxifrar un codi o respondre preguntes sobre un text. Per a l’OCDE, es tracta de desenvolupar estratègies per processar la informació i fer un ús eficaç del text escrit en funció dels nostres interessos i finalitats.

Daniel Cassany parla de com s’ha diversificat la lectura i l’escriptura en la societat digital, pel que fa  als suports, als processos i als objectius i de com darreredel fenomen “fan” i de les xarxes socials, hi ha una comunitat de lectors i escriptors que es troba fora del radar de l’aula.

Les idees i teories  què guien el treball del text escrit a l’aula són anteriors a l’era digital. No hem d’oblidar la tradició, ni la nostra experiència docent ni abraçar sense crítica qualsevol nou recurs que es posi de moda. però tampoc. podem renunciar als beneficis que les tecnologies digitals ens poden aportar perquè els alumnes escriguin i llegeixin millor.

En aquesta sessió explorarem nous recursos, suports i estratègies per veure com aplicar-los de forma profitosa a  l’aula

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per tal d'obtenir informació estadística sobre la base de les dades de navegació dels visitants. Si continues navegant entenem que acceptes el seu ús i, en cas de no acceptar la seva instal·lació, hauràs de visitar l'apartat de Política de Cookies , on trobaràs la forma d'eliminar-les o rebutjar-les. ACEPTAR
Aviso de cookies