El dol a l’aula: com el treballem?
Aquest curs neix de la inquietud de poder crear un espai on intercanviar inquietuds, formar-nos, llegir articles i trobar una sèrie de recursos que existeixen penjats a la xarxa i que poden ser d’utilitat als docents que es troben en una situació d’acompanyament en un procés de dol o de pèrdua, o bé l’estan vivint en primera persona.
De fet, per acompanyar, primer cal buidar i gestionar les pròpies emocions.
Objectius
1. Crear un espai on intercanviar inquietuds, dubtes i experiències viscudes dins i fora de l’aula.
2. Oferir informació i tota una vessant teòrica, formada per articles i apunts, que poden ajudar a trobar recursos d’utilitat als docents que es troben en una situació d’acompanyament en un procés de dol o de pèrdua, o bé l’estan vivint en primera persona.
3. Permetre un espai d’introspecció i de creixement personal.
Continguts
1. El concepte de mort i pèrdues.
1.1. Què entenem per mort i pèrdues.
1.2. Les conseqüències personals i grupals.
1.3. El tractament de la mort al llarg de la història.
1.4. Enfocaments cap a la mort.
1.5. Les experiències properes a la mort (EPM).
1.6. Enfocament des del centre educatiu i el professorat.
2. El procés de dol.
2.1. Les fases.
2.2. Els diferents estats emocionals.
2.3. Els infants i adolescents.
3. Pedagogia i didàctica de la vida i la mort.
3.1. Què és?
3.2. La pedagogia del dol.
3.3. Principis i objectius de la didàctica de la mort.
4. El dol en el context educatiu.
4.1. Les necessitats dels infants i adolescents.
4.2. Pautes per acompanyar l’alumnat en dol.
Metodologia i Avaluació
Hi haurà 5 activitats a realitzar.
Unes activitats generals són introductòries i les farà tothom per igual (concretament L’ACTIVITAT 1 i 2), i després, en funció de l’especialitat caldrà escollir si són:
● mestres d’educació infantil i primària.
● professorat d’educació secundària, batxillerat i cicles formatius.
Caldrà fer les ACTIVITATS 3 i 4.
Llavors per acabar, i com a conclusió, tornarem a fer una activitat conjunta, que serà L’ACTIVITAT 5.
Descripció més exhaustiva de les activitats:
– Activitat 1: A partir d’una notícia del diari, on el filòsof Francesc Torralba exposa el patiment i el procés de pèrdua del seu fill, caldrà respondre unes preguntes, on aplicar una part de la teoria exposada en els apartats 1 i 2, i una part de reflexió.
– Activitat 2: Continuarem treballant els apartats 1 i 2 de la teoria, així que caldrà respondre unes preguntes més centrades en reflexions i situacions viscudes a nivell personal.
– Activitat 3: En aquesta activitat ens referirem als apartats 3 i 4, i caldrà reflexionar sobre la pedagogia de la vida i la mort, i el dol en el context educatiu. S’han de respondre 8 preguntes.
– Activitat 4: Caldrà escollir un conte o una pel·lícula de les proposades a l’apartat de recursos, i omplir una fitxa pedagògica.
– Activitat 5: Ja que aquesta és l’activitat final, caldrà fer una petita síntesi de tot allò après durant el curs. S’haurà d’elaborar una presentació amb el curs escollit, les característiques del grup, els objectius, el currículum, les activitats i el calendari, on aplicar un projecte (conjunt d’activitats) per treballar el dol i les pèrdues.
Calendari i horari
Curs impartit de l’1 al 15 de juliol, i del 15 al 30 d’agost. Són 30h en total, asíncrones.
Destinataris
El curs va dirigit a docents d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat, Cicles Formatius, Escoles d’adults… qualsevol col·lectiu que es dediqui a l’educació, o fins i tot per creixement personal.
Professorat
Laura Ferret i Saiz. Docent de secundària amb 20 anys d’experiència educativa. Realització de cursos en diferents àmbits curriculars i pedagògics, però sobretot cal destacar un curs realitzat sobre el «Dol al centre educatiu» ofert per l’associació gironina PRISMA vinculada a la Universitat de Girona.
Requisits previs
No es requereixen coneixements previs.
Materials i recursos
Es facilitaran els documents i les informacions teòriques necessàries per dur a terme les activitats. Els participants hauran de disposar d’un ordinador portàtil o tauleta amb accés a Internet. Treballarem amb la plataforma del Classroom.
Certificació
En finalitzar el curs, s’atorgarà un certificat d’aprofitament als participants que hagin assistit al 80% de les sessions i completat les activitats proposades.